Med Zanta som handhäst

/ Lucifer
Det stod körning på schemat idag, så Lucifer sattes framför vagnen och Zanta fick gå som handhäst. Vanligtvis brukar det vara Zanta som drar, men idag bytte vi för första gången. Lucifer är ju som han är (unghästfasoner), men Zanta var väldigt duktig och tålmodig med honom, när han bland annat stannade och höll på. Hon kändes verkligen trygg att ha som handhäst.
Men utöver det gick allting vägen och hästarna var jätteduktiga. 


Oxe till häst

/ Zantana
Idag har lilla arbetshästen fått kämpa på ordentligt! Vi har nämligen harvat i paddocken, och i och med att det är ganska blött i marken så blir det tungt att dra. Har ju dessutom lagt på en tyngd på ca 20kg, för att harven ska komma ner i marken ordentligt. Men Zanta tog i och verkade inte alls bekymra sig.
Hon är verkligen en klippa när det kommer till att dra.
 

Blöt skog och blöt häst

/ Zantana
Det blev en skogstur för Zantas del denna ruskiga dag. Redan i hagen var hästarna ganska uppjagade, de for omkring som vildvettingar. Hon lugnade ner sig när hon fick komma in i stallet, men hon var lite på tårna under nästan hela turen. Titt som tätt skyggade hon undan för något osynligt monster. Men utöver det kämpade hon på toppen, vi höll ett ganska högt tempo hela tiden (bortsett från uppvärmning och avskrittning) och hon var rejält svettig när vi väl var hemma. 

En trött, blöt och svettig liten häst fick torka till sig i boxen efter turen.

Promenad

/ Lucifer
Jag har vart iväg på Öland nu över jul för att fira med släkten, men nu är vi igång igen. Idag stod det mockning, samt motionering av en viss liten herre på schemat. 

Det blev en promenad, Lucifer gick löst (hade dock halsring och repgrimma på honom, för säkerhets skull). Han var verkligen jätteduktig, lyhörd och uppmärksam. Vi mötte en cyklist och en joggare, som båda stannade och hälsade på oss. Lucifer var nyfiken och ville mer än gärna smaka på dem, men utöver det var det inga som helst problem! 
Är så stolt över att jag faktiskt kan ha honom lös när vi är ute och går, utan att han gör minsta försök att sticka, dra ner i diket för att käka eller liknande. Ibland får han fnatt och gör något krumpsprång, men det är inte mer än att han alltid håller sig intill mig. Min fina grabb. 

Lervälling...

Vi lever!

/ Lucifer
Det var visst ett tag sedan jag uppdaterade redigt, vilket är resultatet av brist på inspiration. Men ska jag vara ärlig har det inte hänt något speciellt heller, allt har rullat på som vanligt. 

Idag blev det ett paddockpass med inriktningen tömkörning för Lucifers del i alla fall. Jag testade ett nytt bettlöst alternativ som jag knåpade ihop av hackamorets delar, samt två gamla järnringar. 
Vi började med att värma upp på spåret och han kändes glad och framåt. När vi sedan började göra lite volter, serpentiner m.m., kändes han verkligen lyhörd! 
Vi har ingen tråd på staketet i paddocken just nu, så vi testade att köra slalom mellan stolparna, vilket Luci tyckte var kul!
Det märks att han gärna vill ta stöd i tömmen, han vill att jag ska vara där och guida honom hela tiden, annars vinglar han gärna iväg. 
 
 

Olle & Zanta förra veckan

/ Zantana

Tolkningsdebut

/ Lucifer
Det var faktiskt någorlunda väder idag och snön såg ganska lockande ut, så jag och brorsan gjorde iordning Zanta för att tolka. Vi började med att skritta ett par vändor på vallen, han red och jag åkte på miniskidorna bakefter. När hon väl var uppvärm började vi rejsa ordentligt, och oj så kul det var! Lite jobbigt dock, tyckte hon, men hon kämpade på bra. 

När vi skrittat av Zanta var det dags för Lucifers tolkningsdebut. Det var inte alls något märkvärdigt, då han trots att fått släpa en del udda saker efter sig tidigare. Men vi började lite försiktigt trots allt, jag ledde medans Olle klampade efter så gott det gick med skidorna så att Luci skulle få vänja sig vid ljudet. Successivt lade han, med order från mig, mer och med tyngd i "skaklarna" tills Lucifer helt enkelt drog honom. Det hela gick verkligen super, Lucifer var jätteduktig. Vi testade att trava och inte heller det var några problem.
Olle ramlade två gånger, på grund av snödrivor, men det var inte mer än att Luci drog iväg någon meter och sedan stannade och tittade efter honom. Han lugnade sig direkt och fann sig i situationen. 

Bild från när jag och Zanta tolkade tidigt i januari.

Långtur

/ Zantana
Igår, efter att jag var ute med hästarna, drog jag in till stan och mötte upp med ett par kompisar. Vi gick och köpte godis och därefter hade vi film/myskväll. På något vänster blev det bestämt att några av oss skulle sova över, och så blev det. Det var riktigt mysigt faktiskt.

Kom hem vid halv tio-tiden idag och gick då direkt ut i stallet. Pappa och jag satte upp den nya saltstenshållaren (och saltstenen då), samt hönäten i hagen. 
Därefter blev det en körtur med Zanta. Hon har blivit körd väldigt mycket det senaste, men jag känner att det är bättre att hon får jobba på ordentligt när jag väl är ledig. Sedan får hon gå promenader och paddockträna de dagar då det kanske är lite tajt om tid men hon ändå behöver röra på sig. 
I alla fall så tog vi en längre tur idag och Zanta kändes väldigt pigg. Vi travade faktiskt större delen av turen, men hon verkade inte ett dugg trött efteråt. När vi körde på asfaltsvägen kom mötte vi ett tiotal bilar, en del saktade in och andra bara gasade förbi, men Zanta reagerade inte alls. Duktig tjej!