Äventyr

/ Lucifer
Har äventyrat med båda hästarna idag!
Bestämde mig för att köra en väg som vi aldrig kört tidigare (har dock åkt förbi där med bilen, så visste att det gick att komma fram), men för att komma dit var vi tvungna att skritta en bit på en större bilväg. Zanta var jätteduktig, trots att vi mötte säkert fem traktorer sammanlagt. Ett par gånger blev hon väldigt hetsig och ville hoppa ut i diket, men så snart de kört förbi lugnade hon sig igen. Det var annars en bra väg som vi kommer fortsätta använda i framtiden.
 
Tömkörde sedan Lucifer en sväng och det var inga konstigheter. Han var jätteduktig när vi gick förbi korna idag dessutom, han höll allt ett vaksamt öga på dem hela tiden men det var inte så att han stannade eller konstrade. 
Väl hemma igen bytte jag ut tränset och tömmarna mot grimma och grimskaft, och spände honom för flakvagnen. Det var inga som helst problem för superponnyn att dra den när jag gick bredvid, men jag vågar ännu inte köra honom med den med tanke på att han fortfarande inte är helt hundra med rockarden. 
Han hoppade till någon gång när skaklarna gick emot honom och det var lite konstigt när vagnen lät när vi travade, men annars var det inget! 

Bad och körning

/ Lucifer
På förmiddagen åkte jag iväg till Ella och vi åkte ganska direkt ut och badade, vilket förövrigt är helt otroligt, då jag inte badat sedan förra året när vi var iväg med hästarna. Spelade minigolf, drack slush och hade det allmänt gott helt enkelt. 
 
Körde en kort sväng med Lucifer senare och jag insåg två saker under turens gång. Ett; Luci kräver ett mer fast handtag i tömmarna för annars vinglar han väldigt lätt. Är ju van vid Zanta som traskar på om man så knappt håller i tömmen, så det är ju lite annorlunda mot Luci. Två; Vi behöver verkligen träna på galoppen! När han går över i galopp sätter han av i världens fart, antagligen för att det är lättare att hålla den i ett högre tempo. Detta innebär dock att han nästan behöver en landningsbana, eftersom det blir svårare för honom att sakta av från galoppen till trav. Behöver alltså träna på att kunna hålla den i ett lägre tempo. 
 

Körning, harvning och tömkörning

/ Lucifer
Ska ta upp träningen med Lucifer igen, han har ju inte gått ordentligt på säkert två veckor. Idag blev det en relativt lugn tur, med mestadels skritt och trav. Hade bettet den här gången så han var lite mer uppmärksam på mina hjälper. Annars var han väldigt pigg och glad, hade säkert energi nog att springa runt jordklotet, så det var väl tur att jag höll igen.
 
Zanta och jag harvade i paddocken på kvällen och hon var lika duktig som vanligt. Inga konstigheter, som avslutning tömkörde vi sisådär två, tre kilometer i avslappnad skritt.
 
 

Barnponnyn är traktorrädd och traktormänniskan är barnrädd

/ Zantana
Mot kvällen satte Zanta och jag kurs mot farmor, för att träffa ettåriga kusinbarnet (med föräldrar)
Bjöd på både körning och lite ridning, Zanta var så duktig och tålmodig hela tiden! Tillät sig bli petad, klappad och sutten på. Dock gick hon mest och betade under tiden, så hon orkade väl inte bry sig, haha.
Var där någon halvtimme kanske, innan vi fortsatte körturen. När vi kommit ut på asfaltsvägen mötte vi direkt en stor traktor som kom fräsande bakom ett krön, så jag hoppade av i panik för att leda Zanta då hon har en rädsla för traktorer. Inte saktar den in heller, trots att vi går ner i dikeskanten och Zanta börjar hetsa. Nä, istället början besprutningsgrejset bak på traktorn låta (vet inte om det var medvetet av föraren eller ej, men det var inte uppskattat) och Zanta kastar sig ännu längre ut. Det enda positiva med traktorns fart var att den snabbt var förbi och Zanta lugnade snart ner sig igen. Jag var däremot sur ett bra tag därefter. Ser man att hästen backar undan för fordonet och blir rädd så borde det vara självklart att sakta ner? Idioter. 
Resten av turen var problemfri, hon var inte riktigt på hugget men jag kan tänka mig att det berodde på värmen. 
 
Angående rubriken, den stämmer inte riktigt, men kändes så passande. Zanta är egentligen ingen barnponny, och sedan vet jag inte om jag har rätten att kalla mig traktormänniska, tycker mest det är kul att köra.
Resten är fullkomligt sant. 
 

Långtur

/ Zantana
Tog en långtur med Zanta idag och hon verkade tycka det var skönt att komma ut. Körde förbi Bronäs och skogen där svämmade över med flugor. Tack och lov var det inte mycket blinningar ute, men mängder med flugor är jobbigt nog. 
Zanta var pigg och framåt i alla fall, vi travade större delen av turen. På hemvägen tog vi en omväg för att köra till farmor och hälsa på ett par släktingar som stannar där ett par dagar, så hon fick gå och beta på gräsmattan en stund och var hur nöjd som helst. 
 

Flakvagn

/ Zantana
Hade besök av två kompisar tidigare på eftermiddagen och vi bestämde oss för att köra Zanta en sväng. Det var hur varmt som helst ute så vi tog det ganska lugnt och körde inte långt, men Zanta dröp ändå av svett efteråt. Duschade av henne efteråt och det verkade hon tycka var skönt.
 
När värmen avtagit framåt kvällen gjorde pappa och jag iordning flakvagnen. Det är egentligen ingen hästvagn, men pappa har fixat en svängel så det går att koppla skaklarna. Tror Zanta har dragit den någon gång tidigare, men det var säkert två år sedan. Det går verkligen att spänna henne för vad som helst, och hon drar det som om hon aldrig gjort något annat. Vi tog det dock lugnt och skrittade bara, dels för att hon hade ju redan varit ute en gång tidigare idag och sedan är den här vagnen mycket tyngre än vad hon är van vid. 
 
 

you only live forever in the lights you make

/ Foto



 
Here we are and we won't stop breathing
Yell it out 'till your heart stops beating
We are the kids from yesterday

Överpigg häst och fantastisk paddockpass

/ Lucifer
Tidigt på förmiddagen tog pappa och jag bilen till Skövde, där vi irrade runt på både Hööks och Biltema. Med mig hem fick jag en flughuva, flugspray och ett körspö (lyckades ha sönder mitt gamla när jag skulle ta upp det från marken, utan att inse att jag stod på det. Det sa knak.)
 
Mot kvällen fick först Luci komma ut en sväng. Tänkte ta en lugn tur i och med att han fått stå över en vecka, men Luci hade andra planer. Skulle trava en bit och då passade han på att sätta av i galopp! Fick inte stopp på honom, han bara bockade, ruskade på huvudet och ökade ännu mer. Att jag körde med det bettlösa tränset gjorde inte saken bättre. Stora asfaltsvägen närmade sig och jag hade fortfarande inte fått stopp på honom, men jag trodde att han skulle sakta av där. Icke då sa hästen och fortsatte galoppera även där! Tack och lov var det ingen trafik, annars hade det kunnat sluta riktigt illa. Fick slutligen stopp på honom genom att nästan köra ner i diket. 
Klandrar honom inte dock, det kan inte vara lätt att vara unghäst och ha så mycket överskottsenergi. Han gör det ju inte för att vara dum eller så, utan han är bara pigg. Han såg överlycklig ut hela tiden dessutom, så jag tror knappast att fått några men. 
Resten av turen hem överlevde vi utan några större problem. Det stod ett hundratal ensilagebalar på en åker och han skyggade lite för dem, men det är inte så konstigt. 
 
Sedan var det Zantas tur och även hon spändes för vagnen. Började med att värma upp på stubbåkern och sedan gick vi in i paddocken. Hon gick som en klocka från första stund. Jobbade som vanligt mycket med övergångar för att få henne känslig. Körde även igenom lb:1-programmet och hon var helt otrolig! Så lyhörd och arbetsvillig tror jag aldrig hon varit tidigare. 
Mamma knäppte ett par bilder, men då blev hon genast ofokuserad och ville inte fram. Så typiskt. 
Mot slutet lade jag fram ett par bommar som vi körde mellan i både skritt och trav. Utöver vagnsbredden var det ca 20cm's mellanrum mellan bommarna, men det klarade vi med lätthet. 
Är verkligen nöjd med det här passet, Zanta var så positiv och allt kändes fantastiskt. 
 

Härliga stubbåkrar

/ Zantana
Grannen har skördat en del av sina fält, så bara stubben återstår. Frågade om tillstånd att köra på dem, och det var nemas problemas.  
Började med att bara skritta längs med kanten av åkern, då vi aldrig kört där tidigare. Det gick visst hästar i en hage längst bort, så de stod och gnäggade på oss när vi körde. Zanta var dock väldigt cool hela tiden och brydde sig inte om dem. 
Vi jobbade mycket med att ställa, samt övergångar. Blev även en hel del galopp då hon behöver stärka den, både fattningarna och att kunna hålla den längre sträckor. Hon försökte verkligen hela tiden och gjorde sitt bästa. Hon var inte heller lika uppspelt som hon brukar vara (vilket är positivt), utan var lätt att hålla i rätt gångart. I helhet så tycker jag att det var ett bra pass och Zanta var jätteduktig!
 

Tyst i huset

/ Zantana

Satt på tåget nästan hela dagen igår och väl hemma var både jag och Matilda helt slut. Tågresan gick bra i alla fall, vi kom hem välbehållna.

 

Runt ettiden kom Matildas föräldrar och de satte kurs mot Göteborg, så det har känts ovanligt tyst här hemma. Det var olidligt varmt ute så det var ingen idé att försöka ut med hästarna, då vi troligtvis skulle dött av värmeslag. Istället har jag sysselsatt mig med att läsa första boken i A Song Of Ice And Fire- A Game of Thrones.

 

Mot kvällen, när värmen började avta, begav jag mig ut på en körtur med Zanta. Hon var väldigt pigg och glad och verkade tycka det var skönt att komma ut efter en veckas vila. Dock var hon aningen öm i hovarna och ville inte gärna springa på gruset. Däremot satte hon av i världens fart på gräsvägen!
Vi tog en sväng förbi farmor, där Zanta fick gå lös och beta medan jag åt kvällsmat, samt glass.


Järvzoo

/ Kompisar
Idag har vi varit på Järvzoo och jag har fått återse mina älskade myskoxar. Såg en massa spännande djur och har dessutom klappat på killingar, lamm och kalvar. Fick även chansen att visa mina tecknar-skills. 
Väl hemma igen gjorde vi en ytterst välsmakande tårta.
 
 
 

På besök i stallet

/ Kompisar
Snor återigen ett par bilder från Matilda.
 
 
 
 
 
 

Östersundstravet

/ Kompisar

Idag tog vi en tre timmars lång biltur till Östersund. Spännande att komma så långt upp i landet (långt upp i jämförelse med Västra Götaland i alla fall), kan säga att jag var ganska fascinerad av alla berg, med tanke på att Lidköping troligtvis är världens plattaste stad.
Vi käkade på McDonalds och vandrade sedan runt på travbanan i flera timmar. Frej startade och hamnade tvåa! Duktig häst det där.
Har nu även fått se den omtalade superhästen Lannem Silje.

Snor tre otroliga bilder från Matilda.

 

Bad

/ Kompisar
Anlände till Järvsö relativt sent i onsdags och torsdagen spenderades mestadels genom att sova och kravla runt sängen. Åt pizza gjorde vi också.
Idag har vi i alla fall lyckats ta oss ut för att gå ner och låta hästarna plaska i vattnet. Vi var även och fikade på ett café i byn.
 


you live a life of a million possibilities

/ Foto




Falling in love at such a young age;
do you think that that was a mistake?
Didn’t it make you who you are today?


Utflykt

/ Zantana
Nu är Matilda äntligen här och imorgon hoppar vi på tåget mot Järvsö!
Idag har vi i alla fall varit ute och kört en sväng med Zanta, hade picknick (bestående av digestivekex och loka) vid en grillplats. Hade Zanta lös medan vi fikade och hon var så duktig och höll sig intill hela tiden. 
 
 

we see eye to eye, heart to heart

/ Lucifer




 
"It's okay 'cause I know
You shine even on a rainy day and
I can find your halo
Guides me to wherever you fall
If you need a hand to hold
I'll come running, because
You and I won't part till we die"
 

Usch för flygfän

/ Zantana
Lyckades försova mig rejält idag och var inte ute förrän ganska sent. Zanta fick komma ut på en långtur i alla fall. Vi körde en bit i skogen och blev genast anfallna av tusentals blinningar, flugor och t.o.m. en del bromsar! Fruktansvärt. Skulle ju skritta på asfaltsvägen en bra bit därefter och inte försvann flygfänen heller. Fick då och då hoppa ur vagnen för att vifta i väg svärmar av blinningar. 
Men Zanta var duktig och gjorde inte mer än att skaka på sig och försöka gå över i trav då och då. Det var skönt när vi kom ut på grusvägen sen och kunde springa ifrån alla äckliga insekter.
 
 

Bettlös körtur x2

/ Lucifer
Lucifer stod först på tur idag och vi tog en lugn körtur förbi Skofteby. Har inget speciellt att anmärka, utöver att han fortfarande är lite om på gruset och var himla löjlg när vi skulle gå förbi kossorna. Stod och blåste upp sig och vägrade gå, knäpphästen. Men utöver detta var det inga problem.
 
Även Zanta fick komma ut på en körtur. Hade det bettlösa tränset på henne också och hon funkar bra på det. Brukar inte ha det på henne så ofta dock, då hon ibland gärna blir väldigt stark, men det är bra att ha något att växla mellan! I helhet var det en mysig tur, dock regnade det på oss till och från. 
 
Hästarna blev verkade idag dessutom, det var på tiden!
 
 

let's dream away from here tonight

/ Foto




"We all need somebody
Together, makes us stronger
Don't have to do this alone"


Körtur och promenad

/ Lucifer
Zanta fick komma ut på en körtur idag, den här gången på vägen. Vi har ju hållit oss undan grusvägarna ett tag då både hon och Luci varit ömma, men idag verkade det inte vara några problem. Körde en stor del av sträckan på asfaltsväg dessutom. Zanta var pigg och framåt i alla fall! 
 
Nu på kvällen gick jag en promenad med båda hästarna. Luci, som fått stå ett par dagar, var till en början väldigt pigg och otålig. Nafsades och bet i grimskaftet gjorde han också den rackarn. 
Zanta däremot bara lufsade på, skönt att åtminstone en av dem är lätthanterlig ibland, haha. 
Mot slutet blev dock Luci hemskt seg och jag fick nästan släpa honom efter mig, jag vet inte varför? Förhoppningsvis beror det bara på att han fortfarande är lite öm. Tur att hovis kommer imorgon!
 
 

Arbetshästen

/ Zantana
 Började med att tömköra Zanta i paddocken idag. Ställde ut lite slalom och bommarna som vi använde igår låg kvar på banan, så de använde vi. Hon tyckte slalomen var jättekul, spetsade öronen och svängde nästan självmant emellan. Skrittade även LB1-programmet, och även om hon inte riktigt var på hugget idag så tycker jag att hon gjorde bra ifrån sig. Vi jobbade även en del på volten, med övergångar m.m.
Tömkörde inte sådär jättelänge, så istället plockade jag undan alla redskap, drog fram den lilla harven och spände för Zanta. Det gick super även idag, hon går som född framför den, min lilla arbetshäst.
 
På kvällen stängslade pappa och jag, dock blev vi inte klara så vi får fortsätta imorgon. Måste även komma ihåg att köpa en ny munkorg till Zanta innan vi släpper över dem på nya betet, då hon fått hemska skav av den gamla. 
 
 

Körning och tömkörning

/ Lucifer
Zanta var först ut idag och det stod körning på schemat. Vi höll oss mesta dels på vallen och hon hade energi nog att springa runt jordklotet. Fick köra mycket volter, serpentiner, m.m. för att ens kunna hålla henne i rätt gångart. Hon fick springa av sig en sväng på vägen och efter det gick det aningen bättre. Vi övade tempoväxlingar och det gick väl inte överdrivet bra, med tanke på hur pigg hon var. Men hon gjorde jättefina och lätta galoppfattningar! Hon lyssnar dessutom mycket bättre på röstkommandon. 
Efteråt var hon genomsvett så hon fick sig en snabb dusch. Skönt tyckte hon!
 
Sedan blev det tömkörning i paddocken för Lucifers del. Hade ställt fram lite hinkar att gå slalom mellan och två bommar som vi skrittade över. Tränade mycket volter och att gå utanför spåret, vilket behövs då han som sagt är lite vinglig. Han var dock ganska loj p.g.a. värmen, men det är förståeligt och jag tycker han skötte sig jättebra.
 
Senare på kvällen var jag och brorsan ute och fotade hästarna en sväng, och ännu senare var jag ute och sprang ett par kilometer. 
 
 

Träning i paddocken x2

/ Lucifer
Det har varit dödsvarmt idag, så jag ville inte ut med hästarna i den hettan. Gick ut senare framåt kvällen istället och jag tror hästarna var tacksamma över det. 
Började med Lucifer, som återigen åkte på ett pass i paddocken. Började med att köra Följa John och Luci var ganska loj. Hade tagit fram en presenning som vi tränade en del med, det var inga problem att stå eller gå på den! Kunde till och med lägga den över honom, dra den längs halsen över hans huvud, m.m. Han var så cool hela tiden och brydde sig inte alls.
Red honom därefter med bara halsring en stund och han lyssnade mycket bättre idag! Han börjar förstå hjälperna och gör sitt bästa.
Tränade även lite på bugan, bakdelsvändningar (från marken dock) och började även testa lite löslongering. Han har inte alls fattat grejen med det utan vill antingen in till mig eller ut på spåret. Får fortsätta träna på det!
 
Därefter stod Zanta på tur och idag var det harvning i paddocken som gällde. Hade två tunga tyngder på den lilla harven så hon fick ta i ordentligt. Hon var verkligen jätteduktig och kämpade på. Dessutom var hon väldigt positiv till arbetet, så det var ju kul. 
Stod länge och kliade på henne i hagen sedan och det var uppskattat. Läppen fladdrade som bara den, haha. Älskade tjejen. 
 
 

Kompisar, körning och traktorförning

/ Kompisar
I söndags åkte jag återgen in till stan vid fyratiden, men väl där blev teatermötet inställt. Gick då istället till Margretelund och mötte upp med Lovisa och Maja. Vi hade picknick i spöregnet, satt med varsina paraplyn och hade det mysigt. Var sedan hos Maja större delen av kvällen.
 
Igår började det åska precis när jag hade tänkt ut med hästarna, så det sket ju sig. Åkte i alla fall till Clara senare och sov där, i sällskap av Maja och Lovisa. Blev väl inte så värst mycket sovande dock, men det är ju sommarlov!
 
Mamma åkte från stan vid halv tio, så då blev jag tvungen att masa mig upp ur den svettiga sängen. Väl hemma åt jag frukost och sedan spände jag Zanta för vagnen. Vi körde på vallen och hon kändes så mycket lugnare och mer sammarbetsvillig än brukar vara! Vi värmde upp genom att skritta igenom LB1-programmet och därefter körde vi tempoväxlingar. Som sagt var hon mer lyhörd än vanligt idag, trots att hon helst vill köra järnet hela tiden. Hon lyssnade jättefint på ökningarna i alla fall, haha.
Hon fick springa av sig en vända på vägen innan vi körde igenom programmet i dess rätta gångarter. Dock skippade vi galoppen, eftersom hon inte känns tillräckligt stark/stabil för att kunna hålla den på volt. Dessutom tar ju skaklarna emot och gör det svårare för henne.

Var även ute och körde traktor drygt en timme nu på kvällen. Hade potatisupptagaren påkopplad och körde i 0.3km/h, det gick ju sådär lagom långsamt. Snigelfart.
 
 

Professionell gräsklippeförare och öm häst

/ Lucifer
Jag har faktiskt inte gjort mycket alls idag. Var och åt hos farmor med pappa, så vi satt där och pratade i säkert två timmar vilket var väldigt mysigt. Jag körde sedan gräsklipparen hem, kopplade på harven och harvade därefter i paddocken med den. Det var inte alls så svårt som jag trott, utan snarare ganska enkelt och kul! 

Gick även en promenad med Lucifer och stackarn var så öm i hovarna, men när han fick gå i dikeskanten så funkade det bra. Vi får nog hålla oss i paddocken och på vallen fram till att hovis har vart här, vill ju inte utsätta honom för onödigt obehag. 
 

Ridning x2

/ Lucifer
Mina har varit här och hjälpt mig med hästarna idag.
Hästarna har blivit väldigt ömma i hovarna (hovis kommer nästa fredag) så vi höll oss i paddocken idag. Först ut var Zanta och hon fick gå ett barbackapass. Hon tyckte förmodligen det var skönt att slippa sadeln. Men sedan tycker hon ju att det är väldigt tråkigt i paddocken och jag är medveten om att hon inte är den ultimata ridhästen p.g.a. hennes olust till ridningen i allmänhet. Men jag tycker hon kämpade på bra i alla fall, även om hon var seg som sirap till och från. Det blev lite småskutt över ett lågt hinder, slalom mellan hinkar och cavaletti. 
 
Därefter stod Lucifer på tur och han var överlycklig över att bli riden. Som uppvärmning gick vi en sväng på vallen. Körde samma saker med Lucifer som med Zanta, småskutt, slalom, cavaletti. Mycket tempoväxlingar, halter och lite volter. Luci är fortfarande lite vingling så det är något som vi behöver träna på. Både han och Mina var jätteduktiga och jobbade så fint tillsammans!
 
 

Promenad och teater

/ Zantana
Det var otroligt varmt idag, så jag passade på att duscha Zanta. Vi knallade sedan ner till farmor där hon fick gå och beta en bra stund medan jag och brorsan åt glass och gottade oss.
 
Vid fyratiden var jag på plats på teatern, kul att träffa alla (större delen i alla fall) igen!