Två avramlingar

/ Lucifer
Vid tio var Mina här och någon halvtimme senare var vi påväg ut med hästarna, hon på Lucifer och jag i vagnen bakom Zanta. Fick önskemål om att rida i skogen och varför inte. 
Både Lucifer och Zanta blev dock väldigt pigga, nästintill hetsiga, så fort vi kom dit. När Zanta sedan satte av i trav och försvann ur Luci's åsyn, blev han halvt galen och lade av en serie bocksprång. Mina satt kvar bra länge och jag kan tänka mig att det inte var det lättaste. Men när Luci väl kommit ikapp mig och Zanta gjorde han en tvärnit och sparkade backut, så Mina for över halsen på honom. Hon blev förmodligen rädd, inte för att hon visade det men det är fullt förståeligt. Hon åkte med mig på vagnen efter "olyckan", så Luci fick gå på släp resten av vägen hem.

Därefter var det dags för mig att bege mig till andra stallet. Red Lucky idag, med sällskap av Ella och Cappi. Det blev återigen en ganska kort tur, med tanke på att Cappi fortfarande är under igångsättning.
Lucky var snäll mot mig i alla fall, en ängel jämfört med Maidie, haha. På hemvägen blev han dock rätt för något och gjorde ett skutt åt sidan, som jag inte var förberedd på, och jag flög av. Måste dock påpeka att det troligtvis var den snyggaste avramlingen jag någonsin gjort. Ingen skada skedd, jag satt upp igen och vi skrattade åt det hela!
 


i en värld som är hopplös och sjuk

/ Kompisar
 
 
 
 

Allt det goda allt, det onda som vi är
Allt det vackra, det jävliga vi gör
Vi är samma, vi är lika, vi är en


Körtur och födelsedagsfirande

/ Lucifer
Jag lyckades försova mig och vaknade inte förrän vid tolvtiden idag, så jag skyndade mig ut i stallet för att göra iordning och köra Luci. Det var en tag sedan vi körde senast och han verkade tycka det var kul att få komma ut igen!
Vi körde om en kohage, vilket var otroligt läskigt enligt Luci. Tack och lov sprang kossorna iväg, så vi kunde passera utan några missöden. Direkt därefter kom vi fram till hästhagen, och hästarna där var ganska uppstressade över Lucifers närvaro. Men vi tog oss förbi helskinnade även där. 
Det blev mycket trav, och lillkillen hade inget emot det. Han travade glatt på! Väl hemma var han rejält svettig, både på grund av ansträngningen och värmen, så jag spolade honom där han var som svettigast. Han reagerade knappt alls och var jätteduktig. 
 
Vid sjutiden var jag på plats hos Lovisa, vars födelsedag vi firade i efterskott.

Halvblöt pålle i hagen...

Barbacka

/ Ridning
Ella kom och hämtade upp mig med epa:n och tillsammans åkte vi till stallet.
Maidie ville knappt lämna hagen idag. Så fort jag stängt grinden efter oss vägrade hon ta ett steg till, men Marianne kom till min räddning och schasade på henne. 
 
Det blev en barbackatur tillsammans med Ella på Cappi, och Maidie hade energi så det räckte och blev över. Det blev dock en lugn tur eftersom Cappi varit halt. Mysigt var det i alla fall!
 
 

Vattenkrig

/ Kompisar
Det här är ett tidinställt inlägg och jag minns knappt vad jag gjorde den här dagen. På kvällen hade vi vattenkrig i alla fall, vilket var otroligt roligt. 
 
 

Fin, men ack så jobbig

/ Lucifer
...så skulle man kunna sammanfatta Maidie. Återkommer till det dock.
 
Vid halv elva-tiden var jag och 8åriga Mina ute och gjorde i ordning hästarna. Hon fick rida Lucifer den här gången, i och med att han trots allt är enklare och mer framåt. Det blev en tur i skogen, och därefter förlängde vi turen ytterligare genom att svänga in på min nyfunna väg. Lucifer skötte sig super, och jag tror inte att han bockade en enda gång. Däremot körde han ner huvudet ibland, samt sprätte med frambenen, haha. Ingenting dramatiskt i alla fall.
Mina körde även Zanta en del, vilket såg jättefint ut. 
 
Efter att vi ätit åkte jag direkt till andra stallet för att rida Maidie. Det var inga som helst problem att göra iordning henne, hon stod snällt still och såg allmänt söt ut. Men när vi väl skulle iväg sedan så bestämde hon sig för att hon absolut INTE skulle lämna gården! Det tog säkert en kvart innan vi kom någon vart - ett steg fram, två steg bak, i princip. Och då gick jag ändå med henne.
Men så fort vi var en bit från uppfarten uppförde hon sig som om inget hade hänt, och var därmed pigg och framåt! Vi tog samma tur som jag red Wilma förra veckan, då det är den enda vägen jag minns helt. 
Men sedan tänkte jag svänga in på en sidoväg som jag minns att vi ridit någon gång förut, men icke då! Maidie tvärvägrade återigen, så jag hoppade av och tänkte leda henne. Medan vi stod där och trilskades så kommer ju självklart en kille ur parallellklassen springande på spåret, vilket var lagom pinsamt. Jag gav upp ganska snart efter att jag insett att Maidie minsann inte tänkte ge sig, då jag varken orkade eller ville stå och bråka med henne. Men så fort jag suttit upp igen och vi var påväg hem, så var hon lika glad som vanligt. Knashäst. 
Hon har ju ganska mycket personlighet om man säger så. Förmodligen därför jag gillar henne, haha.
 

Ny väg

/ Zantana
När jag var ute och gick med Luci häromdagen såg vi ett annat ekipage svänga in på en väg jag aldrig kört på förut. Vi gick inte in där då, men Zanta och jag testade idag! Vägen ledde över till en annan väg som vi brukar köra på, och detta är en upptäckt som kommer göra mitt liv lättare. 
Den var dock aningen grusig för Zantas smak, men det blir säkert bättre med tiden. Det var i helhet en mysig tur, trots att Zanta inte riktigt ville framåt. 
 
Har markerat vägen så vackert här;
 
Har även mockat hagen, vilket var behövligt om än inte så kul. 

Alma blir (inte) mjölkbonde

/ Zantana
Idag klev jag upp ur sängen flera timmar tidigare än nödvändigt. Suck. Hade planerat att åka ner till en kobonde och kolla hur allt fungerar, eftersom att vi senare skulle sköta mjölkningen på kvällen. Pappa har jobbat en del där tidigare, så han hade koll i alla fall (något inte jag hade). Detta blev dock fördröjt och vi åkte inte förrän tidigt på eftermiddagen... 
Senare tog Zanta och jag en promenad ner till grillplatsen vid Lidan, och jag tror vi båda tyckte det var skönt med en lugnare tur. Det är himla fint där nere nu dessutom, så vi stannade och filosoferade där ett tag innan vi knallade hem igen. 
På kvällen sedan var det dags för mjölkningen. Det tog säkert en halvtimme bara att få in korna i ladan, och själva mjölkningen tog säkert en timme det med. Jag har även för första gången i mitt liv testat att mjölka för hand! Det var läskigt och obehagligt, men jag är stolt över att jag gjort det, haha. 
Sedan skulle korna ut igen och det skulle mockas, m.m. Sammanlagt var vi där i ca tre timmar. 
Är helt förundrad över att han (bonden) klarar att sköta allting själv, varje morgon och kväll... Uh, jag ska inte bli mjölkbonde i alla fall! 
 
 

Äntligen fredag

/ Lucifer
Åh, så skönt med fredag och tre dagars ledighet framför mig. 
Olle hängde med ut med hästarna idag, han red Luci medan jag körde Zanta. Det blev en tur i skogen, och båda hästarna var pigga och glada. Det riktigt syntes på Luci att han var överlycklig över att bli riden. Skitkul, tycker han! 
Olle var däremot inte lika glad när Lucifer gjorde ett glädjeskutt så han for av. Börjar bli en standard att han ramlar av varenda gång vi rider, haha.


Tömkörning bettlöst

/ Zantana
Idag blev det tömkörning för Zantas del. I och med att hon kändes lite öm om hovarna igår så tänke jag att vi skulle ta det lugnt, och därmed tog vi det bettlösa tränset. Hon kändes dessutom avsevärt bättre i hovarna idag!
Dock hade vi oturen att en av vägarna var grusad med större, vassa stenar, så vi blev tvungna att gå i diket för att hon inte skulle ömma. Zanta klagade inte på det, utan tog sig titt som tätt friheten att stanna upp och käka. Perfekt utan bett i munnen, tyckte ju hon. 
Uppe på Skofteby har hästarna släpps på bete, och de blev väldigt hispiga när vi gick förbi. Zanta däremot bara tittade på dem och det såg nästan ut som att hon suckade över hur barnsliga de var, haha. 

 

En tunna till häst

/ Zantana
Efter att ha gått på kraftigare gräs ett tag, såg Zanta ut som en tunna (mer än vanligt) när jag skulle hämta henne i hagen idag. Hon kändes även väldigt seg i allmänhet, men jag tror att det kan bero på att det både är varmt, hon fäller massa, samt att de som sagt går på kraftigare gräs nu och ser ut som tunnor.

Det blev en körtur idag i alla fall, och så fort vi kom ut i skogen piggnade hon till! Hon bjöd till och med på en räsergalopp över ängen (jag höll mig kramaktigt fast i vagnen som studsade upp och ned eftersom marken var ojämn). Utöver lite ont i baken efter vagnen, så har allt gått bra!


Nytt stall och promenad

/ Lucifer
Har återigen struntat i att blogga och återigen har det inte hänt något särskilt speciellt. 

Idag har jag gjort iordning "nya" stallet ordentligt. I och med att mamma och pappa dramatiskt beslagtagit mitt gamla stall och gjort om den till sköljlokal för sina grönsaker (något jag fortfarande är eld och lågor över!) så har jag och hästarna fått flytta ut i ladan. Har alltså sopat, lagt in spån och städat upp där nu. Måste fortfarande fixa en bättre lampa, uppbindningsmokagänger, sadel och tränshållare, m.m., men det får bli någon annan gång. 

Lucifer har även fått komma ut på en välbehövlig promenad. Han var riktigt pigg, inte konstigt med tanke på att han inte fått gå på ett par dag nu. Vi tog en tur i skogen i alla fall, och utöver att han mer än gärna ville köra ner huvudet i gräset och käka var och varannan sekund så gick det super!
 
 

we are all living, till we grow older

/ Foto
 
 
 

You've got to live your life
While your blood is boiling
Those doors won't open
While you stand and watch them


Dubbeltur

/ Ridning
Slutade skolan tidigt och ridning stod på schemat. Vid klockan tre var jag i stallet, tillsammans med Magdalena och Marianne, och Maidie kändes ovanligt lugn under tiden jag gjorde iordning henne. Väl uppe på hästryggen förvandlades hon dock till en ångvält och vi praktiskt taget brakade fram genom skogen. Det enda som hindrade vår framfart vid ett tillfälle, var ett vattenfyllt dike. Vi hade tänkt ta en omväg för att slippa undan en skogsröjningsmaskin, men icke då. Maidie vägrade hoppa (spelade ingen roll om jag satt på, eller stod bredvid och lockade henne över med godis - hon vägrade), så tillslut fick maskinen köra undan så vi kunde ta oss förbi. Sedan måste jag erkänna att efter min graciösa avramling förra gången vi hoppade dike, var det nästan en lättnad att slippa hoppa, haha. 
Annars var det inga problem och allt gick fint. 

När vi var klara skulle Maidie skos och eftersom att hon inte är världens fan av att stå stilla, hämtade jag Wilma som sällskap. Blev därefter övertalad att rida Wilma också, vilket jag med glädje gjorde, trots att engelskaredovisningen blivit lidande. 
Detta var första uteritten ensam där och med alla dessa labyrintvägar så villade jag bort oss på fel väg flera gånger. Himla tur att Wilma är så snäll och överseende! 

         Fina Maidie.

some images they drift on by, some stay within my heart

/ Foto



 

"The whistle of a nightingale
The rumble from the midnight train
The silence of the stars

And in a thousand years from now
Will these sounds be around?
Will these pictures be found?
Will they know what you mean to me?"


Galoppetti

/ Ridning
Vid tio var jag på plats i stallet för att göra iordning Maidie (nu, efter två inlägg, tror jag även att jag stavar hennes namn rätt). Tillsammans med Marianne och Wilmas ägare begav vi oss ut i skogen. Maidie var pigg och ville inte alltid lyssna. Hon ville inte höra av okomplicerade övergångar eller halter, men så länge vi höll oss bakom antingen Safety (Mariannes häst) eller Wilma så gick det bra.
Vi galopperade även! Marianne och Safety började galoppera, så vi hängde på. Till att börja med gjorde hon ett gäng bocksprång, men sedan rullade det på och gick jättebra. Vad jag har förstått har hon aldrig galopperat under ryttare tidigare, så det var ju lite kul.
Maidie är trots allt bara fem/sex år dock, så det där med bocksprången och att hon inte alltid vill lyssna är ju förståeligt. 

Väl hemma igen så fick Zanta komma ut en sväng. Hade planerat en längre tur, men i och med att det tydligen var fotbollsträning på Bronäsvallen så ville jag inte köra förbi där och kunde därför inte ta den planerade turen. Istället fortsatte vi in i skogen och svängde sedan in på en annan väg, så vi utökade turen med ett par kilometer åtminstone. Zanta skötte sig super hela turen, var pigg och framåt! 
Satt även och myste med henne i hagen efteråt, fina tjejen. 
 
 
Slänger in en gammal bild på Maidie också, för att hon är så fin.

Hagmys

/ Zantana


Besök

/ Lucifer
Idag har vi haft besök av 8åriga Mina (tror det var namnet i alla fall), som varit med och både ridit och kört hästarna. 
Jag hade faktiskt bävat lite inför detta, då jag inte är störtförtjust i barn. Men denna oro var helt i onödan, Mina var jättetrevlig och lyssnade på vad jag sa. 
Till att börja med åkte hon med mig i vagnen bakom Luci, medan Zanta gick på släp. Hon fick även testa att köra, vilket gick super! Därefter hoppade hon upp på Zanta och red. Jag var nästan förundrad över hur pass duktig hon var på att rida, t.o.m. Zanta gillade henne. Det var inget fläng eller bankade i sidorna här inte, hon höll händerna stilla och skänklade mjukt. Sedan är ju Zanta som hon är, till och från vägrade hon att gå upp i trav och då blir det bara värre om man skänklar. Men hon hanterade det jättebra, blev inte sur eller hårdhänt som många blir. 
Vi red inte jättelångt i och med att det var första gången och jag ville få bekanta mig lite med Mina och se hur pass hon kunde hantera Zanta (som förövrigt inte är den lättaste hästen). 
Som avslutning blev det lite barbackaridning i paddocken!

Senare frampå eftermiddagen fick jag hästabstinens, så jag gjorde iordning Zanta och vi var ute och lullade runt i skogen i två timmar. Det var helt underbart, både kropp och själ behövde det. 
 
 

Bä bä vita lamm

/ Foto
 

 










Sammanfattning i bilder

/ Zantana